woensdag 1 september 2021

Kracht en energie in hartje Den Haag

Gisteren was ik bij de Algemene Ledenvergadering van energiecoöperatie Langebeesten Energie(k) die ik zelf alweer in 2015 hielp opzetten. Langebeesten Energie(k) zet zich in voor verduurzaming in het oude centrum van Den Haag en voor het zelf opwekken van duurzame energie. Het eerste project in dat kader is  een groot succes: Paardenkracht, het zonnedak bovenop poptempel het Paard, op de hoek van de Lange Beestenmarkt en de Prinsegracht, hartje Den Haag, dat je hier op de foto ziet. Het is in de zomer van 2018 gerealiseerd en bespaart jaarlijks ruim 23.000 kilo CO2-uitstoot. 








De vergadering van gisteren werd gehouden in de kas van de Stadsoase Spinozahof, een groene oase aan de Spinozastraat, ook al in het stadscentrum van Den Haag, een plek die - net als de energiecoöperatie - zelf energie geeft. Ik was blij om er weer te zijn, omdat de vorige ledenvergadering in 2019 plaatsvond en er vanwege corona vorig jaar geen fysieke vergadering kon worden gehouden. Ik dank de leden van het zittende bestuur (Noud te Riele, Iris Schutten en Wim Oosting) voor hun inzet.

Langebeesten Energie(k) - het logo zie je hieronder - neemt deel aan de Werkgroep Duurzame Warmte van Duurzaam Den Haag, waarin Haagse bewonersinitiatieven samen kennis ontwikkelen over warmte in de toekomst en een duurzame stad. Uit deze werkgroep kwam in 2017 het Warmtemanifest voort, dat werd ondertekend door 14 coöperaties.











Het bestuur van Langebeesten Energie(k) ontwikkelde de afgelopen jaren plannen voor aanvullende duurzame projecten in het centrum aan en rond de Lange Beestenmarkt.

Ik noem hier het project Grachtenkracht, een onderzoeksproject naar het gebruik van aquathermie (wamte uit water) met grachtenwater van de Dunne Bierkade/Groenewegje voor bestaande bebouwing in dit stukje van het oude centrum van Den Haag.











En daarnaast het project de Energieka(n)s, een energie-opwekkende, multifunctionele kas op het dak van broedplaats De Helena, het gebouw van de voormalige school aan de Lange Beestenmarkt en het Helena van Doeverenplantsoen. 










Eerder zijn binnen de coöperatie al opties in kaart gebracht voor aardwarmte en warmte/koude opslag, en heeft Langebeesten Energie(k) samen met Duurzaam Den Haag een stagiair van de Haagse Hogeschool onderzoek laten doen naar de mogelijkheden voor duurzame warmte in dit deel van de stad. Aan beide heb ik zelf ook meegewerkt.

Gisteravond ben ik weer geladen met nieuwe kracht en energie. Tijdens de vergadering werden de leden opgeroepen om met voorstellen te komen waaruit voor / vanaf volgend jaar een keuze kan worden gemaakt. Ik loop er nu al op te broeden.

We leven in een wereld vol grote problemen. Soms helpt het om die wereld zo klein te maken als het stukje dat je kunt overzien, en om uit al die problemen te focussen op een oplossing die je voor dat stukje ziet. En om daar dan met een handjevol anderen aan te werken.

Dat geeft kracht en energie.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Letterensalon

Vanochtend was weer de Letterensalon*) van de Haagse Kunstkring, waar dichters, schrijvers, voordrachtskunstenaars, acteurs en andere werken...