maandag 29 november 2021

Vlagvertoon

Afscheid van het Binnenhof -Vlagvertoon

Vlagvertoon hoort bij het Binnenhof. Bovenop de Mauritstoren van de Eerste Kamer en de Perstoren van de Tweede Kamer zijn de vlaggenmasten een vertrouwd beeld met de Nederlandse driekleur én de Europese vlag, die er de eenheid van de natie en de verbondenheid met Europa uitdrukken, hoog boven het stadsgewoel.

In de plenaire vergaderzaal zelve van Eerste en Tweede Kamer was tot een paar jaar geleden geen sprake van vlagvertoon. Daar kwam - voor de Tweede Kamer - verandering in op 14 november 2017, de dag waarop de bijgaande foto werd gemaakt. 

Op 2 november 2017 had de Tweede Kamer een motie van de Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Geert Wilders (PVV) aangenomen om als symbool van de natie, net als in verreweg de meeste landen, in de plenaire vergaderzaal van het Nederlandse parlement de nationale vlag zichtbaar te maken. Alle partijen behalve de Partij voor de Dieren stemden voor de motie.

Als uitvloeisel daarvan werd op 14 november een tijdelijke vlag geplaatst direct achter de Voorzittersstoel, hier te zien op de foto die Hans Kouwenhoven ervan maakte voor de Kamerbode. Tussen de leden door zie je mij met mijn collega Sandra aan het werk aan onze tafel in het midden van de zaal. 

Op 29 mei 2018 zou deze tijdelijke vlag worden vervangen door een nieuwe versie, ruim een meter hoger en met een groter vlaggendoek, zoals die ook na de verhuizing van het Binnenhof naar de tijdelijke locatie B67 in de plenaire zaal te zien is.

Morgen ben ik nog precies 300 dagen voor de Kamer aan het werk, ofwel nog 42,86 weken tot mijn pensioen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Echte liefde

Brief van mijn overgrootvader, London, 1882 (Ook) van je familie moet je het hebben. Een tijd geleden kwam de prachtbrief weer te voorschijn...