maandag 16 augustus 2021

De Pruimentijd


Het is weer pruimentijd. De bomen in de achtertuin zijn alweer vroeg begonnen met het laten uitbotten van de fŕêle knopjes die zich voor het zonlicht hebben geopend en hun opgerolde blaadjes hebben opengevouwen tot bloesems. De overvloedige regen van het voorjaar deed de rest, dat de wortels van de boom hebben opgezogen en door de takken naar de bloesems hebben gestuurd om er de vruchtbeginsels mee te voeden tot sappige pruimen. En nu is het dan zo ver. 

De gele pruimen hebben een rijke oogst opgeleverd, die we in dagelijkse etappes hebben verwerkt tot jam in verschillende variëteiten (kaneel/vanille, kaneel/vanille/gember, kaneel/vanille/port) en pruimen op port, die nu in glas staan te rijpen en blinken voor het oog.

De blauwe pruimen beginnen nu ook te rijpen en komen binnenkort aan de beurt. En het hele pruimengebeuren heeft me geïnspireerd tot schetsen en tekeningen die ik hieronder weergeef.


De pruimenbloesem, telefoontekening















Gele pruimen op een blauw bordje, pen en aquarelpotlood op papier




















Stilleven met glas en pruimen. Pen en bietensap op papier.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Letterensalon

Vanochtend was weer de Letterensalon*) van de Haagse Kunstkring, waar dichters, schrijvers, voordrachtskunstenaars, acteurs en andere werken...