zondag 12 mei 2019

Plantage Poëzieprijs 2019

Ik lees de onderstaande aankondiging van de 28ste editie van de Plantage Poëzieprijs 2019 en een gevoel van trots en blijdschap golft door me heen. Het is gelukt! In 1991 richtte ik samen met vriend en dichter Ko van Geemert en anderen de Vrienden van de Plantage op, de mooiste buurt van Amsterdam waar ik toen woonde. Onder de vaardige leiding van Ko is de Plantage Poëzieprijs al die jaren doorlopend tot en met de 25ste editie in 2017 georganiseerd. Toen droeg hij het stokje over aan Jos van Hest en Cees van Ede, en verscheen de prachtige bundel De tijd is bijna stilgezet, met alle winnende gedichten uit die eerste 25 jaar - zie hieronder.

In 2017 bestond de Plantage Poëzieprijs 25 jaar. Ter gelegenheid daarvan gaf  de Vereniging Vrienden van de Plantage een bundel uit met alle winnende gedichten en een kleine biografie van de schrijvers. 


PLANTAGE POËZIEPRIJS 2019

'De Nacht’ is het thema van de 28ste editie van de Plantage Poëzieprijs 2019. Een thema dat op vele uiteenlopende manieren te interpreteren valt, als men bedenkt wat er zoal in die donkere uren allemaal verhuld wordt en dus op poëtische wijze onthuld kan worden. We hopen dat wederom een groot aantal dichters geïnspireerd zal raken. Per indiener mogen maximaal 3 gedichten worden ingezonden met een lengte van niet meer dan 40 regels (inclusief titel en witregels), bij voorkeur in het lettertype Helvetica 12. De gedichten zullen anoniem worden beoordeeld door een drietal juryleden, onder wie Jos van Hest en Saskia van Leendert (de winnares van vorig jaar). De gedichten dienen uiterlijk 1 augustus verstuurd te worden naar ppp@vriendenvandeplantage.nl

De prijsuitreiking zal plaatsvinden op zaterdag 14 september om 15.00 uur in de Tangosalon aan de Plantage Muidergracht 155.

 Buiten mededinging alvast een fragment uit het gedicht ‘Zomermaan’ van J.C.Bloem, afkomstig uit de bundel ‘Sintels’ (1945):

Onvergelijklijk helder schijnt de maan.
O jeugd, waar zijn uw hunkerende nachten
En hun vervoeringen, hun wijde smachten?
Vergaan Als dode zomers en verwaaide klachten.


Echte liefde

Brief van mijn overgrootvader, London, 1882 (Ook) van je familie moet je het hebben. Een tijd geleden kwam de prachtbrief weer te voorschijn...