zondag 24 september 2023

Gedichten bij je laatste dag

24 september 2023 - Vandaag is het 10 jaar geleden dat mijn moeder in mijn handen stierf. Kort na haar overlijden schreef ik een kleine cyclus van 10 gedichten over haar laatste dag. Deze gedichten zijn nu bij uitgever Brave New Books uitgekomen in een bundeltje: Mamma - Gedichten bij je laatste dag. Op de omslagfoto geeft mijn moeder mijn zusje de fles. Het bundeltje is te bestellen via deze link. Hieronder het laatste gedicht uit de cyclus.

X

Niemand
die weet hoe
het nu moet,

met je haar
op je kussen

met de tanden
in je mond

met je duster
aan het haakje

en je slippers
op de grond.

Je pyjama
rond je leden

en je koffer
in de kast.

hoe het moet
met je verleden

en wie daar
dan nu op past.




vrijdag 22 september 2023

1 jaar met pensioen

Vandaag is het 1 jaar geleden dat ik met pensioen ging. Samen met mijn collega Coby Pronk nam ik afscheid nam van mijn werkende leven in de foyer van de Max van der Stoelzaal in de tijdelijke behuizing van de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg. Voor mij was de cirkel daarmee rond, want aan het begin van dat werkende leven, op het Binnenhof in 1975, was Max van der Stoel minister van Buitenlandse Zaken in het nu welhaast legendarische kabinet-Den Uyl. Coby en ik hebben onze herinneringen aan het Binnenhof in beeld gebracht tijdens onze tentoonstelling - met Hans Kouwenhoven en Wim Bettenhausen - Kijken naar het Binnenhof in de Haagse Kunstkring in december 2022, waarvan de website nog altijd in de lucht is: https://sites.google.com/.../kijkennaarhetbinnenhof/homepage

Op deze foto zitten we samen met onze oud-collega's Milda Voskamp, Rian Schwarz en Jim van Beusekom gezellig te tafelen bij Fratelli, Tournooiveld 1 Den Haag, met uitzicht op de Hofvijver en het Binnenhof. In dankbaarheid denk ik terug aan de (47) werkende jaren die achter me liggen en aan de fijne mensen die ik in die jaren heb ontmoet. Het afgelopen jaar is voorbijgevlogen, en tegelijk lijkt het al veel langer geleden dat ik afscheid nam. Het denkbeeldige zwarte gat is uitgebleven, de geraniums staat ongebruikt in de vensterbank, er is genoeg te doen en te beleven, ik hoop er nog lang van te mogen genieten samen met de dierbaren om me heen. ❤



dinsdag 19 september 2023

Krishnamurti

In september 1981 kwam Krishnamurti naar Nederland om er twee lezingen te houden in de Blauwe Zaal van de RAI. Ik ging er (toen 25 jaar) heen net als veel anderen en had hetzelfde gevoel als zij: dat de spreker, zoals hij zichzelf noemde, echt persoonlijk tegen mij sprak. 

Jaren later kreeg ik van mijn zusje de bundeling van deze twee toespraken, en kortgeleden had ik dit mooie boekje ALS TWEE VRIENDEN opeens weer in mijn handen bij het opnieuw inrichten van mijn boekenkast. Ik ging zitten en begon meteen te lezen om rustig en verkwikt weer op te staan.

Hier in de tumultueuze tijden die we beleven ter inspiratie het slot van de tweede lezing: 

"Een conflict bestaat alleen daar waar verdeeldheid heerst. Is het niet? Daar waar nationale, economische of sociale verdeeldheid heerst is onvermijdelijk conflict. Zo is er ook innerlijk onvermijdelijk een conflict als er verdeeldheid heerst tussen de waarnemer, die getuige van iets is, die iets ervaart, en dat wat hij waarneemt, dat wat hij ervaart.

En ons leven is vol van conflicten, omdat wij in verdeeldheid leven. Maar die verdeeldheid is denkbeeldig, die is er niet echt, het is een cultuurverschijnsel. We zien niet in dat de beheerser zelf is wat hij beheerst. Komt dit alles enigszins bij jullie over?

Als je dit beseft, als dit niet alleen maar woorden voor je zijn, of een ideaal, een Utopische toestand waar je voor vechten moet, maar als je het als een feit in je eigen leven waarneemt, dat de beheerser zelf is wat hij beheerst, dat de denker zijn denken is, ondergaat het hele patroon van je denken een radicale verandering, omdat er dan geen conflict meer is. En dat is absoluut nodig wanneer je mediteert, want meditatie vraagt een geest die van intens medegevoel vervuld is. En die daardoor hoogst intelligent is, met het soort intelligentie dat uit liefde voortkomt, niet uit het geslepen denken.

Meditatie houdt dus in dat je orde schept in je dagelijks leven, waarin dan geen tegenstrijdigheid meer is. En vervolgens dat je alle systemen om te mediteren volkomen over boord gooit, want je geest moet absoluut vrij zijn, moet nergens op gericht zijn en dat betekent ook dat het in je geest totaal stil is. Is dat mogelijk? Want wij kwebbelen eindeloos, ik weet zeker dat jullie zodra je dit gebouw uit bent meteen beginnen te kwebbelen. Daar is onze geest voortdurend door in beslag genomen, kwebbelen, denken, strijden, met het gevolg dat er geen ruimte is. Ruimte is noodzakelijk voor stilte, de geest die verstrikt zit in bepaalde praktijken en zich ervoor inspant stil te zijn, is nooit stil. Maar als hij beseft dat stilte absoluut noodzakelijk is - niet de stilte die door het denken wordt geprojecteerd, niet de stilte tussen twee tonen, tussen twee geluiden, tussen twee oorlogen, maar de stilte die aan orde eigen is - dan is daar in die stilte de waarheid waar geen pad heen leidt. De waarheid die tijdloos, heilig, onaantastbaar is. Dat is meditatie, dat is een religieuze geest."



Letterensalon

Vanochtend was weer de Letterensalon*) van de Haagse Kunstkring, waar dichters, schrijvers, voordrachtskunstenaars, acteurs en andere werken...