zaterdag 25 mei 2024

Daan Zonderland in steno

In de collectie van  het Literatuurmuseum bevindt zich een dossiertje met 5 brieven en 1 prentbriefkaart van Daan van der Vat (Daan Zonderland) - waarvan twee geschreven door zijn vrouw - aan een zekere mejufvr. M.S. Schutte, uit de jaren 1969-1977. In dat dossiertje zit ook een aan twee zijden in stenoschrift beschreven blaadje, gedateerd 20-8-1969. Conservator Dick Welsink van het Literatuurmuseum benaderde me een tijd geleden met de vraag of ik het hierboven genoemde stenobriefje voor hem kon vertalen zodat hij er een stukje over zou kunnen schrijven voor de website van het museum.

Het resulteerde in een gezellige werklunch bij mij thuis met drie oud-collega's van de voormalige Stenografische Dienst der Staten-Generaal; drie van ons hadden er steno geleerd tijdens onze opleiding. Tussen de broodjes, de soep en de salade kwamen de vreemde lijntjes en krullen alras weer tot leven en bij de koffie hadden we het briefje al grotendeels ontcijferd. En dat terwijl we alle vier al heel wat jaren geen steno meer hadden gebruikt, laat staan ontcijferd. Grappig hoe een beetje spitten en graven verloren gewaande kennis weer aan de oppervlakte brengt, zeker wanneer de een de ander aanvult zoals wij dat deden bij onze werklunch.

Ik stuurde ons resultaat naar Dick Welsink, en vandaag kreeg ik van hem bericht dat zijn stukje met onze vertaling verschenen is op de website van het Literatuurmuseum - met naamsvermelding onderaan het stukje zoals het betaamt.*)

Daarmee hebben wij met ons vieren bijgedragen aan de ontcijfering van een stukje geheimschrift ten behoeve van de schone letteren, en zijn we samen vereeuwigd in de annalen van het Literatuurmuseum op het moment dat we inmiddels alle vier genieten van ons pensioen.

*) Met dank aan Eelco van der Waals, Jim van Beusekom, Coby Pronk en Milda Voskamp van de voormalige Stenografische Dienst der Staten-Generaal. 

Het stukje van Dick Welsink is hier te lezen:

https://literatuurmuseum.nl/nl/ontdek-en-beleef/literatuurlab/artikelen/brieven-van-daan-zonderland-ik-lees-en-lees-of-ik-weer-zal-schrijven-weet-ik-niet




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Echte liefde

Brief van mijn overgrootvader, London, 1882 (Ook) van je familie moet je het hebben. Een tijd geleden kwam de prachtbrief weer te voorschijn...