dinsdag 14 december 2021

De papierfabriek

Mijn vader werkte toen ik klein was als hoofd Personeelszaken van papierfabriek Van Gelder in Velsen. Over de magie van de papiermachines en de overweldigende indruk die ze op mij maakten vertel ik graag een andere keer.  



Nu gaat het over iets anders, wat ik als kind zijdelings heb meegekregen en wat mijn jeugdherinneringen verbindt met de grote wereld waarin ik decennia later rondwandel.

Ik weet nog goed dat mijn vader een tijdje op reis ging, samen met collega's van de Hoogovens en cementfabriek ENCI, naar Joegoslavië om daar arbeidskrachten te werven voor de fabrieken, waar toen al Italianen en Spanjaarden werkten. Ik herinner me de kaarten die hij naar huis stuurde en natuurlijk de cadeautjes voor mijn moeder, mijn zusje en mij waar hij mee thuis kwam uit dat verre land. 

Mijn vader is dus een van de geboren en getogen Nederlanders die mensen uit andere landen welbewust naar de streek waar wij woonden heeft gehaald om hier te komen werken. Ik roep dat in herinnering nu er - eind 2021 - hier en daar een gure wind begint op te steken die niet altijd recht doet aan de historische werkelijkheid wanneer het gaat over de gemêleerde samenstelling van de bevolking van ons land. 

De fabrieken in de IJmond hadden altijd nieuwe arbeidskrachten nodig, omdat in de jaren ervoor ruim 400.000 Nederlanders met steun van de Nederlandse regering (als 'gelukszoekers'?) waren geëmigreerd naar landen als Canada, Nieuw-Zeeland en Australië om daar een nieuw leven op te bouwen. En omdat steeds minder Nederlanders bereid waren in de fabrieken te gaan werken, die bij de sterke economische groei wel moesten doordraaien.

Mijn vader leeft al jaren niet meer. Wat zou ik hem graag spreken en ook deze episode met hem doornemen, en in gedachten weer even met hem langs de papiermachines lopen met hun stampende cadans en hun prachtige product.



vrijdag 10 december 2021

Groot en Klein

Afscheid van het Binnenhof  - Groot en Klein. Te leuk en toevallig om niet te delen. Foto uit een commissievergadering van de Tweede Kamer, nog in een van de commissiezalen op het Binnenhof dat we nu al drie maanden hebben verlaten. Naast elkaar de Tweede Kamerleden Groot (links, PvdA) en Klein (rechts, Groep Klein). 

Econoom Ed Groot zat van 2010-2017 in de Tweede Kamer voor de PvdA als woordvoerder fiscale en financieel-economische zaken en was voorzitter van de parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies. 

Norbert Klein was binnengekomen als Kamerlid voor 50 PLUS en vormde na een conflict vanaf juni 2014 een eenmansfractie. In 2017 was hij bij de Tweede Kamerverkiezingen lijsttrekker van de door hem opgerichte Vrijzinnige Partij, maar die behaalde geen zetel.

Deze foto uit november 2015 - die ik met mijn telefoon maakte van het beeld op een van de monitoren in het Kamergebouw - ontrukt deze parlementariërs aan de vergetelheid en plaatst Groot en Klein weer even in het juiste historisch perspectief. Geschiedenis is alles, alles is geschiedenis. 



Letterensalon

Vanochtend was weer de Letterensalon*) van de Haagse Kunstkring, waar dichters, schrijvers, voordrachtskunstenaars, acteurs en andere werken...