zondag 31 maart 2024

Als de zomer, de zomer eens komt

Dat mijn kleine maar onvergetelijke oma hield van gedichten en verhalen wist ik al mijn hele leven. Maar dat ze zélf gedichten schreef of geschreven had? Nee, dat was nooit tot me doorgedrongen. Pas toen ik op iets latere leeftijd van mijn tante Tine een door mijn oma geschreven gedicht kreeg werd mijn belangstelling gewekt. 

In de jaren na haar overlijden in 1988  kwamen af en toe losse gedichten in haar klassieke handschrift op gelinieerd papier naar boven, zoals het gedicht hieronder dat ze op 20 maart 1916 schreef, inmiddels 108 jaar geleden.

't Wordt lente en 't jubelend vogelgerucht
Vervult weer de zuivere hoge lucht
't Herleeft al in blijheid
't Zingt al in vrijheid
Om de lente, de lente die komt

De winter met stormende winden en vlagen
Verdween, nu komen weer lichte dagen
Dagen vol zonnegloed
Oogen met nieuwen moed
Om het leven, het leven dat komt

O Lente met uw wondere machten
Geef ook onze ziel nieuwe krachten
Om te gevoelen die vrijheid
Om te delen die blijheid
Als de zomer, de zomer eens komt

Mijn oma werd als Willy Swarts in 1892 geboren in Amsterdam. De gedichten die van haar zijn overgeleverd schreef zij in 1916, 1917 en 1919. Andere gedichten die zij schreef zijn jammer genoeg niet bewaard gebleven. Haar stijl van dichten was gebruikelijk in die tijd van de jaren '10. Natuurlyriek, vooruitgangsgeloof, menselijke verbondenheid en de inzet voor een betere wereld zijn thema's in haar poëzie. 

Haar nagelaten gedichten zijn nu, 132 jaar na haar geboorte, postuum verschenen bij Brave New Books en daar in de webshop voor 10 euro + verzendkosten te bestellen. Als samensteller van deze uitgave ben ik trots dat mijn oma nu zelfstandig als auteur de boekenwereld betreedt.

Ik gun het haar dat haar bundeltje Als de zomer, de zomer eens komt breed gedeeld en gelezen wordt en dat er bij Brave New Books nog veel bestellingen binnenkomen, waar het verkrijgbaar is via de link hieronder:

https://www.bravenewbooks.nl/shop/index.php/catalog/product/view/id/797501/s/als-de-zomer-de-zomer-eens-komt-nagelaten-gedichten-1916-1919-289831-www-bravenewbooks-nl/

Willy Swarts
Als de zomer, de zomer eens komt 
Nagelaten gedichten 1916-1919
Brave New Books, 2024
ISBN 9789465014302



Letterensalon

Vanochtend was weer de Letterensalon*) van de Haagse Kunstkring, waar dichters, schrijvers, voordrachtskunstenaars, acteurs en andere werken...